Izloženi – neopterećeni krovovi

Svrstavaju se u ravni prohodni i neprohodni krovovi (tačnije prohodni po potrebi radi intervencija i održavanja)

Neprohodni krovovi (ravan krov)

Neprohodni krovovi su najčešće ravnog oblika i imaju hidroizolacioni pokrivač koji je ili izložen i vidljiv, ili zaštićen i opterećen šljunkom ili drugim materijalom. U tehničkom smislu, krovove s izloženim hidroizolacionim pokrivačem nazivamo izloženim neprohodnim ravnim krovovima, a one s hidroizolacionim pokrivačem zaštićenim i opterećenim nazivamo zaštićenim neprohodnim ravnim krovovima. Svi navedeni tipovi krovova služe isključivo za zaštitu objekta od atmosferskih uticaja i nisu namenjeni za korišćenje ili redovnu upotrebu, već se koriste samo u servisne svrhe krova.

Neprohodni izloženi krovovi (ravan krov)

Izloženi ravni krovovi koji nisu namenjeni za hodanje, su vrlo popularni u arhitekturi i često se koriste kao idealno rešenje za velike krovne površine. Ovaj tip krova posebno je opravdan za veće konstrukcije koje ne mogu podneti dodatna opterećenja. Ravni neprohodni krovovi sa hidroizolacionim slojem koji je izložen, su ekonomična i tehnički ispravna rešenja, posebno za velike objekte kao što su industrijske hale, magacini, trgovački i proizvodni centri… Naravno, ovaj tip krova se može primeniti i na manjim objektima, kao što su privatne kuće ili stambene zgrade.

Hidroizolacioni sloj na izloženim neprohodnim ravnim krovovima samostalno preuzima ulogu zaštite objekta od nepovoljnih atmosferskih uticaja. Zbog toga se hidroizolacione membrane za ovaj tip krova često biraju kao najbolje i najefikasnije rešenje.

U praksi se pokazalo da su PVC i TPO/FPO završne krovne membrane, kao i Bitumenske membrane, vrlo dobre opcije za hidroizolaciju ovog tipa krova. Međutim, zbog svoje primenjivosti, jednostavnosti ugradnje, dugotrajnosti i estetske vrednosti, prednost se ipak daje PVC i  TPO/FPO izloženim krovnim membranama. Ove hidroizolacione membrane su naša preporuka za ovaj tip krova.

Hidroizolacione krovne membrane koje se koriste za ovaj tip krova, moraju biti posebno dizajnirane, testirane i otporne na različite agresivne uslove kao što su UV zraci, vetar, hemikalije, ekstremne temperature i mehanička opterećenja.

GLAVNE ODLIKE IZLOŽENIH KROVOVA (PVC i TPO/FPO)

Postoji mogućnost instalacije na različitim vrstama temelja (AB konstrukcija, limena nosiva konstrukcija, drvena konstrukcija itd.)

Predstavlja optimalno rešenje za nove industrijske i velike infrastrukturne objekte, kao i za zamenu ili sanaciju postojećih krovova.   Brza, jednostavna i ekonomična ugradnja.  Produžen vek trajanja hidroizolacionog pokrivača sa ispravnim održavanjem (više od 30 godina) .Pozitivan estetski učinak. Mogućnost izrade raznih vrsta krovova u smislu zakrivljenosti krovnih površina, malih i velikih kosina, krovova sa mnogo detalja i prodora, pa čak i vertikalnih krovnih površina itd. Različiti izbori boja krovnog pokrivača. Mogućnost instalacije u različitim i neočekivanim vremenskim uslovima. Potpuno uklanjanje rizika od prodiranja kiše i snega, kao i naglih udara vetra. Mogućnost parcijalne sanacije.
A NAJBOLJA STVAR ŠTO TA POVRŠINA MOŽE BITI JAKO LAKO ISKORIŠĆENA ZA SOLARNO NAPAJANJE SAMOG OBJEKTA. Lako održavanje solarnih panela, jer svako može da se popne očisti ili zameni dotrajao panel lako i bez velike opasnosni kao što je slučaj kod kosih krovova gde nije lako za rad.