Zeleni krovovi

Zeleni krovovi i žardinjere

U ovom slučaju, pojam žardinjere se odnosi na prostore u gradnji objekata koje želimo popuniti zemljanim slojevima i drugim potrebnim sastojcima da bi u njima sadili razne biljke – od cveća do velikih stabala. Arhitektura koja uključuje planiranje životnog prostora sa dodatkom zelenila, predstavlja izazove i trajne vrednosti. Ako je taj vrt na terasi ili krovu funkcionalan, bezbedan i jednostavan za održavanje, to znači da smo na pravom putu.

Pokriveni biljem, zeleni krovovi su područja koja se nalaze iznad građevina ili druge strukture, odvojeni od tla. Ova rješenja predstavljaju odličan način da se stvori ravnoteža između prirode i čovekovog životnog prostora u gradovima sa velikom gustinom stanovništva. Ne samo da zeleni krovovi unapređuju estetski izgled građevina i krovova, već donose brojne prednosti u ekološkom, ekonomskom, estetskom, sociološkom i psihološkom smislu.

Ako želimo uspešno stvoriti pogodne uslove za rast i razvoj biljaka na objektima iznad zemlje, moramo poznavati prirodne procese rasta biljaka i biti blizu njih pri donošenju odluka o rešenjima. Osim toga, takođe moramo pažljivo razmatrati tehničke i tehnološke aspekte gradnje zelenih krovova, žardinjera. Bez poštovanja tih zakona, naši snovi o lepoj terasi sa zelenilom mogu postati noćna mora.

Glavne tehničke karakteristike ovakvog sistema su: nosiva konstrukcija koja je najčešće izrađena od armiranog betona, a u nekim slučajevima se može koristiti čelik, drvo itd.

preko AB konstrukcije izvodi se sekundarna hidroizolacija kao zaštita konstrukcije, termo izolacija (kada se ispod terase nalazi zatvoreni ili grejani prostor)
cementna košuljica u padu od 2,5-4%, minimalne debljine 4 cm, odvojena od termo izolacije PE folijom, primarna hidroizolacija koja ne mora biti UV otporna ali mora biti otporna na koren biljaka. Zaštita hidroizolacije, drenažna ili drenažno-akumulaciona folija, ispuna žardinjere se vrši humusom ili supstratom čiji se sastav definiše na osnovu potreba rastinja. U zavisnosti od specifičnosti planiranog rastinja moguće je ispuniti deo zapremine XPS-om, kamenom vunom, drenažnim kamenom isl. Nakon sadnje rastinja humus se površinski prekriva oblutkom, ukrasnim kamenom ili korom drveta čime se sprečava razasipanje humusa van žardinjere tokom padavina i prljanje okolnog prostora.

Nažalost kod nas je jako slabo zastupljena ovakva vrsta krovova, najverovatnije zbog same cene što je razumno shodno tome da neko jedva čeka da otvori rasproda i završi radove, jer ovakav sistem krovova oduzima mnogo vremena i ima mnogo slojeva koji se moraju odraditi da bi pozicija bila završena, a kao što znamo danas investitori vole više brzu gradnju…
Zato se kod nas i dalje ovakav krov nalazi samo na privatnim kućama i vilama, daleko od gradova gde je zelenilo jako neophodno.